Bio Judy carati


Geboren als Judy (Judith Maria) Broomans, op een steenworp afstand van de Schie, die Rotterdam en Delft met elkaar verbindt…  

Judy komt uit een gezin van zes, waarvan twee kinderen op jonge leeftijd zijn overleden. Zij heeft een oudere zus en groeide op in Rotterdam-Overschie. Judy ging in Rotterdam -Centrum naar de Middelbare school, volgde daarna de opleiding HBO-J (thans SPH), met daarna  een afgeronde post-HBO-studie, Speltherapie. Zij heeft ongeveer 15 jaar als speltherapeut gewerkt en is daarnaast tevens werkzaam geweest (en is nog steeds werkzaam) als vakdocent en behandelaar Shantalamassage en Shiatsu, consulent en talent-coach. In haar werk als speltherapeut, waar zij werkte met kinderen en jong-volwassenen met een sociaal-emotionele blokkade, maakte zij ook gebruik van muziek en heeft zij tevens themaboeken ontwikkeld voor kinderen met een beperking, waarbij liedjes werden verweven met praktische oefeningen (bijv. het thema: Lichaamsschema)

Zij heeft op dit moment een eigen praktijk (Praktijk Carati) voor massage therapie en coaching, geeft tevens Shiatsu-stoelmassage en heeft een eigen massagetechniek ontwikkeld: ROMA-techniek, tbv hooggevoeligen.

Judy woont al vele jaren in Delft, samen met haar partner en zoon. Ze is creatief en heeft diverse passies; oa. dansen, gitaarspelen/zingen en schrijven (van brieven tot gedichten, tot liedjes :).....

Voor optredens gebruikt Judy de naam Carati, dit is de meisjesnaam van haar moeder, met Roots in Italië. De naam van haar vader; Broomans, vindt zijn oorsprong in Vlaanderen. 

De vader van Judy woonde als jongetje in Rotterdam; het huis stond aan de Rotte en is tijdens het bombardement van 14 mei 1940 gebombardeerd en in vlammen opgegaan.  Hij heeft toen met het hele gezin kunnen vluchten naar Overschie, waar hij later zijn vrouw leerde kennen. (mede daarop gebaseerd heeft Judy een protestlied geschreven: "De hoop op snel voorbij") 

Als ‘laatbloeier’ in de muziek werd zij in 2011 (Judy was inmiddels halverwege diezelfde Schie, verhuisd naar Delft en schreef daar haar protestsong tegen de A4-snelweg die dwars door het Midden Delfland gebied werd aangelegd) Door gebeurtenissen die zich in die tijd afspeelden, werd zij ineens gegrepen door het schrijven van (luister-) liedjes, wat uiteindelijk resulteerde in de opname van haar debuutalbum: “Back Side/ Hotel les Nations”  (B.Zona 2014) oa te verkrijgen bij "Velvet Recordstores" in Delft. Begonnen met Engelstalig, schrijft zij ook Nederlandstalige teksten; liedjes en (verbindende) gedichten.

Zij noemt zichzelf een singersongdichter: de tekst is het meest belangrijk. Haar liedjes worden omschreven als : persoonlijk, natuurlijk, organisch en poëtisch, met een 'groen tintje'; maar ook als melancholisch en 'donker', haar stem wordt ervaren als 'warm'

(er is de vergelijking gemaakt met la chanteuse Nico, van vóór de Velvet Underground, maar ook met bijv. Michelle Shocked; en passend bij de stijl van oa Joni Mitchell en Joan Baez) Judy houdt van de muziek (en de stemmen) van oa David Sylvian, (wijlen) Mark Sandman, Luka Bloom, Nick Cave, June Tabor, Lula Pena, António Zambujo en (wijlen)Bram Vermeulen. In haar liedjes zit een zekere melancholie en 'Saudade'. Een optreden van Judy kenmerkt zich door 'verstilling' en 'diepgang', teksten die soms kunnen raken...

 Judy Carati speelde korte tijd samen met Michel vd Helm, singersongwriter uit Rotterdam. Als folkgeïnspireerd duo traden zij op onder de naam "Judy C. & the ManedWolfMan"  Helaas is aan deze vruchtbare samenwerking, door omstandigheden, een vroegtijdig einde gekomen.

Op 30 januari 2016 presenteerde zij,  op verzoek van ‘den Engel’ Leo (de eigenaar van Lunchkamer den Engel in Den Haag) haar eigen programma met gasten;  een soort “Judy Carati Experience” :) Zij streefde naar het vinden van een  bepaald verbindend element  met diegenen die zij had uitgenodigd, wat  resulteerde in een gelegenheidsduo, samen met Gerardo Azul, de in juni 2017, veel te vroeg overleden flamenco-gitarist uit den Haag, onder de naam : "Carati_i_Azul"   En met de eveneens uit den Haag komende Alexander Franken, liedjesmaker, zanger en dichter heeft  zij die middag tevens samen een van haar liedjes gespeeld.

Eind januari 2016 is haar gedichten/liedjesbundel gepresenteerd met als titel: "Onzichtbaar ......... Zien", waarin 40 van haar teksten rondom een bepaald thema zijn opgenomen. Deze bundel is in eigen beheer uitgebracht (Judycht 2016), oa te verkrijgen bij boekhandel "de Omslag"in Delft

Op deze website zijn een klein aantal van haar gedichten en liedteksten (recentelijk en reeds gepubliceerd werk)  te vinden onder de naam "JUDYCHT"

Judy Carati speelde op verzoek van de organisatie voor Open Monumentendag, op 10 september 2016,  in het (voormalig) museum Huis Lambert van  Meerten en dit jaar bij de historische Marlothoeve en café brasserie Huszár(een bekende plek :), onderdeel van het Bacinolgebouw in Delft.

Zij speelde op 14 oktober 2016 samen met Gerardo Azul (overleden, mei 2017) in een avondvullend programma, in intieme Mediterraanse sfeer, met als thema "Ida y vuelta", gedeeltelijk in het Spaans-Portugees. Dit vond plaats in de Rotterdamse Salon, een voormalige (geheel houten) Koopmanskamer in het Oude Noorden van Rotterdam. Een plek, die voor haar vertrouwd aanvoelt, aangezien haar vader (hij speelde overigens zelf gitaar en mondharmonica; was ooit onderdeel van een duo en deed voor zijn trouwen aan toneel) daar in de buurt zijn werkplaats had voor Restauratie Oude Kunst. 

Judy speelt versterkt en onversterkt, graag daar, waar haar luisterliedjes en gedichten tot hun recht komen; de laatste tijd wordt zij vaker voor huiskamerconcerten gevraagd.

 

Judy Carati, Delft, oktober 2017

Informatie over Judy, haar activiteiten en enkele DEMOsongs ('snippets'en 'live-takes') staan op deze website en tevens is zij te vinden op linkedin  en youtube

 

Tevens op de homepage van deze website een promotievideo, waarop Judy live te zien is.

Boekingen via:

 

 judy.carati@live.nl 

         en/of via:

 www.gigstarter.nl/artists/judy-carati